Sałatka z zielonymi szparagami i szynką

Sałatka z zielonymi szparagami i szynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szparagi są niskokaloryczne i zdrowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szparagi, zwłaszcza zielone, są rewelacyjne w sałatkach. Nie tylko nadają im świetny smak, lecz także efektownie wyglądają. Takie sałatki szybko i łatwo przygotować. Są wprost idealne na różne przyjęcia! Oto przepis.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów

  • opakowanie mieszanki sałat

  • kilka suszonych pomidorów

  • 10 dag szynki surowej (typu parmeńska)

  • musztarda

  • 2 łyżki octu winnego

  • 4 łyżki oliwy

  • sól pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, ugotuj we wrzątku al dente. Przelej zimną wodą.

  • Plastry szynki i pomidory pokrój na kawałki.

  • Szynkę wysmaż na patelni lub w piekarniku, by była chrupiąca.

  • Zrób sos: w miseczce rozetrzyj ocet z odrobiną musztardy i pieprzem. Wlej oliwę, dobrze wymieszaj.

  • W salaterce wymieszaj sałatę z pokrojonymi szparagami i pomidorami suszonymi. Polej sosem, na wierzchu połóż chrupiące kawałki szynki.

Ocena: 5