Sałatka z truskawek, łososia i kopru włoskiego: sprawdzony przepis

Sałatka z truskawek, łososia i kopru włoskiego: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki świetnie sprawdzają się także w bardziej wytrawnych daniach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z truskawkami, łososiem i koprem włoskim to idealna propozycja na letnią kolację. Jest lekka, orzeźwiająca, a przy tym mało kaloryczna. Poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis.

Składniki

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkuł)

  • około 250 g truskawek

  • 250 g wędzonego łososia

  • garść rukoli

  • kromka chleba razowego

  • sos: 5 łyżek oliwy, 2,5 łyżeczki musztardy, 1,5 łyżeczki miodu, 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dokładnie mieszamy wszystkie składniki na sos, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy.
  • Koper kroimy w piórka, truskawki zaś na połówki.
  • Do miski wrzucamy rukolę i porwane plastry łososia.
  • Dodajemy pokrojone truskawki i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
  • Dokładnie mieszamy całość.
  • Kromkę chleba razowego kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni. Powstałe grzanki dodajemy do sałatki.
Ocena: 0