Sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem

2021-03-29
salatka-z-peczaku-z-bakaliami-i-miodem-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com
łatwy
40 min
4

Lekką i zdrową sałatkę na słodko możesz zjeść na śniadanie - doda ci energii na cały dzień. Możesz też nią zastąpić słodycze. Jedną z takich alternatyw jest sałatka z pęczakiem  i bakaliami.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pęczaku
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • miód
  • cytryna
  • cynamon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pęczak dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zalej go wodą i odstaw co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie odcedź.
  • Kaszę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości - ok. 18-20 minut.
  • Rodzynki, suszone śliwki i morele oraz orzechy włoskie należy sparzyć wcześniej na wrzątku.
  • Po ugotowaniu kaszę wymieszaj z miodem, dodaj maksymalnie 2-3 łyżeczki miodu, posyp cynamonem i pokrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
  • Poczekaj do momentu, aż całość ostygnie. Dodaj do schłodzonej kaszy bakalie i całość wymieszaj.