Sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem

Sałatka z pęczaku z bakaliami i miodem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Lekką i zdrową sałatkę na słodko możesz zjeść na śniadanie - doda ci energii na cały dzień. Możesz też nią zastąpić słodycze. Jedną z takich alternatyw jest sałatka z pęczakiem  i bakaliami.

Składniki

  • 1 szklanka pęczaku

  • pół szklanki rodzynek

  • pół szklanki suszonych moreli

  • pół szklanki suszonych śliwek

  • pół szklanki orzechów włoskich

  • miód

  • cytryna

  • cynamon

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pęczak dobrze wypłucz w wodzie. Następnie zalej go wodą i odstaw co najmniej na 2 godziny. Po tym czasie odcedź.

  • Kaszę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do miękkości - ok. 18-20 minut.

  • Rodzynki, suszone śliwki i morele oraz orzechy włoskie należy sparzyć wcześniej na wrzątku.

  • Po ugotowaniu kaszę wymieszaj z miodem, dodaj maksymalnie 2-3 łyżeczki miodu, posyp cynamonem i pokrop sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.

  • Poczekaj do momentu, aż całość ostygnie. Dodaj do schłodzonej kaszy bakalie i całość wymieszaj.

Ocena: 0