Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce

Sałatka z marynowanych zielonych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatne szparagi i jajka w koszulkach to świetny zestaw do przygotowania sałatki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Szparagi na surowo na pewno zrobią wrażenie na gościach, a jajko na miękko ugotowane bez skorupki jeszcze je spotęguje. Przekąska zdecydowanie lubi towarzystwo bagietki z masłem (może być podpieczona) oraz lekkiego białego wina.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów

  • 2 jajka

  • łyżka truflowej oliwy

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odciąć końcówki szparagów - wiele osób zadaje sobie pytanie, w którym miejscu to zrobić? Wystarczy wygiąć szparaga i zobaczyć, gdzie pęknie - czasami będzie to połowa, mówi się trudno, w końcu mamy do czynienia z warzywem arystokratycznym (żeby nie marnować jedzenia, można odłamane końcówki dodać do wywaru, nabierze oryginalnego smaku). Pozostałe szparagi potraktować analogicznie.

  • Szparagi pokroić w paski obieraczką do warzyw. Obficie skropić oliwą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem, odstawić.

  • Kubeczek lub małą miseczkę wyłożyć folią spożywczą, tak by utworzył się niewielki dołek. Do niego wlać kroplę oliwy truflowej, wbić jajko (tak by żółtko pozostało całe), zebrać cztery rogi folii i zawiązać w supełek.

  • Tak utworzoną sakiewkę włożyć na trzy minuty do wrzącej wody (sakiewka ma pływać w wodzie, a nie leżeć na dnie - należy więc ją trzymać za supełek, albo zawiesić na łyżce opartej o boki garnka).

  • Zamarynowane surowe szparagi ułożyć na talerzu w formę gniazda, a na wierzchu położyć jajko (bez folii).

Ocena: 0