Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami + WIDEO

Sałatka z kurczaka z miodem i brzoskwiniami + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z kurczaka  z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie - ciekawe akcenty smakowe zawdzięczamy też dodatkowi miodu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z kurczaka z miodem i  brzoskwiniami brzmi nieco egzotycznie. Jednak mięso z kurczaka, a także z innego drobiu doskonale komponuje się z owocami - świeżymi, suszonymi, a nawet tymi z puszki. Szczególnie piersi z kurczaka, same neutralne w smaku, fantastycznie zyskują w rozmaitych kompozycjach.

Składniki

  • 2 świeże brzoskwinie (zimą można je zastąpić brzoskwiniami z puszki - ale w tzw. lekkim syropie, z małą ilością cukru)

  • 150 g gotowanych lub pieczonych piersi z kurczaka

  • 1 kwaśne jabłko

  • kilka pieczarek

  • 1 banan

  • łyżka kaparów

  • sok z ½ cytryny

  • ½ kubeczka jogurtu

  •   łyżka oleju

  • 2 łyżeczki miodu

  • pieprz, sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem. Ze sparzonych brzoskwiń zdjąć skórkę. Miąższ pokroić na cząstki.

  • Mięso pociąć w paski, jabłko w zapałkę, a banan i pieczarki w plasterki. Dodać kapary i wymieszać.

  • Przygotować zalewę z jogurtu, oleju, miodu i przyprawić ją solą i pieprzem.

  • Zalać sałatkę zalewą i przed podaniem wstawić ją na pewien czas do lodówki (ok. 30 minut).

Smakuje ci kombinacja kurczak + miód? ZOBACZ WIDEO z inną propozycją użycia tych składników: