Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smak sałatki z kapusty pekińskiej i winogron znakomicie wydobywa delikatna nuuta sezamu.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.

Składniki

  • 0,5 kapusty pekińskiej

  • 1 szklanka ciemnych winogron

  • 3 łyżki sezamu

  • duża garść roszponki

  • świeża mięta

  •  

  • Sos:

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

  • 3 łyżki oleju sezamowego

  • biały pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.

  • Winogrona pokroić na połówki, kapustę pokroić w paski.

  • Wymieszać kapustę z roszponką i winogronami.

  • Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nimi sałatę.

  • Posypać prażonymi ziarnami sezamu i ozdobić listkami mięty.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5