Sałatka z kapusty pekińskiej i ciemnych winogron pachnąca sezamem

2022-03-31
sałatka z kapusty pekińskiej i winogron
Autor: Shutterstock Smak sałatki z kapusty pekińskiej i winogron znakomicie wydobywa delikatna nuuta sezamu.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna, świeża sałatka z kapusty pekińskiej z delikatną roszponką i słodkimi, ciemnymi winogronami. Jej smak podkreśla bardzo aromatyczny sos na bazie miodu i oleju sezamowego z przyprawami korzennymi.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kapusty pekińskiej
  • 1 szklanka ciemnych winogron
  • 3 łyżki sezamu
  • duża garść roszponki
  • świeża mięta
  •  
  • Sos:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • biały pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sezam uprażyć na suchej patelni i odstawić do ostygnięcia.
  • Winogrona pokroić na połówki, kapustę pokroić w paski.
  • Wymieszać kapustę z roszponką i winogronami.
  • Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nimi sałatę.
  • Posypać prażonymi ziarnami sezamu i ozdobić listkami mięty.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?

Zobacz GALERIĘ: Surówki z kapusty pekińskiej