Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym

Sałatka z jarmużu z sosem porzeczkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z jarmużu z owocami sezonowymi to pyszny pomysł na sezonowa przystawkę. Ciężkawy w wyrazie jarmuż doprawiony lekkim sosem porzeczkowym nabiera nowego charakteru.

Składniki

  • 2 garście porwanych liści jarmużu

  • 0,5 szklanki malin lub porzeczek czerwonych

  •  

  • Sos:

  • 2 łyżki czerwonych porzeczek

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jaja na twardo

  • sól, pieprz i cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z porzeczek wycisnąć sok i wymieszać go z oliwą. Sos przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą pieprzem i cukrem.

  • Jarmuż polać sosem i dokładnie wymieszać. Jajka obrać i posiekać, posypać nimi sałatkę.

  • Na końcu dodać maliny i już nie mieszać.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0