Sałatka z fasolką mamut: wersja sałatki nicejskiej

Sałatka z fasolką mamut: wersja sałatki nicejskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szerokie strączki fasolki mamut są delikatniejsze w smaku niż tradycyjna fasolka szparagowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasolka szparagowa mamut jest delikatniejszą odmianą popularnej szparagówki. Bardziej mięsista, wymaga krótszego gotowania. Smaczna zarówno podawana tradycyjnie po polsku - z masełkiem i tartą bułką, jak też w innych wersjach. My proponujemy przepis na sałatkę inspirowaną sałatką nicejską - z dodatkiem fasolki mamut.

Składniki

  • 50 dag fasolki mamut,

  • 50 dag ziemniaków,

  • 3 pomidory,

  • cebula,

  • puszka tuńczyka,

  • pęczek koperku,

  • bazylia,

  • oliwa,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę, podobnie jak pomidory.

  • Fasolkę ugotować do miękkości, pokroić. Cebule pokroić w drobną kostkę, koperek i bazylię posiekać.

  • Tuńczyka odcedzić, wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą.

Ocena: 0