Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na szparagi trwa krótko. Warto je wtedy jeść często i pod różnymi postaciami. Można je podawać na przykład w towarzystwie sezonowych owoców, takich jak truskawki. Podajemy przepis na sałatkę ze szparagów z wędzonym kurczakiem i truskawkami.

Składniki

  • wędzona pierś kurczaka

  • białe i zielone szparagi (pęczek każdego rodzaju)

  • truskawki

  • pomidory koktajlowe

  • 5 jajek

  • 1 ogórek wężowy sałatkowy

  • mix sałat

  • Sos:

  • musztarda francuska

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • cytryna

  • oliwa

  • przyprawy - sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi należy dokładnie umyć i osuszyć. Białe szparagi warto obrać. Obetnij twarde, zdrewniałe końcówki.

  • Szparagi gotuj w osolonej wodzie, z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj max. 10-15 minut.

  • Sałaty umyj i przełóż do miski. Szparagi pokrój na małe kawałki, ogórka pokrój w półplasterki, truskawki i pomidory koktajlowe przekrój na połowę, kurczaka wędzonego pokrój w paski. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ósemki.

  • Dodaj do sałaty wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę samodzielnie przygotowanym sosem. Oto nasza propozycja na sos, który będzie dobrze się komponował z pozostałymi składnikami sałatki.

  • Przygotowanie sosu: czosnek przeciśnij przez praskę, cebule pokrój drobno w kosteczkę i dodaj do musztardy. Wlej oliwę, dopraw solą i pieprzem, skropl sokiem wyciśniętym z cytryny.

Ocena: 0