Quinoa: sałatka z komosy ryżowej z suszonymi pomidorami

Quinoa: sałatka z komosy ryżowej z suszonymi pomidorami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Quinoa doskonale komponuje się innymi warzywnymi składnikami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Quinoa, czyli komosa ryżowa, to ziarno, które ostatnio robi zawrotną karierę - z powodu swoich właściwości. Można je jeśc na ciepło - zamiast kaszy lub ryżu. Quinoa może też być doskonałym składnikiem sałatek - na przykład podawana z suszonymi pomidorami.

Składniki

  • 1 szklanka quinoi,

  • kilka suszonych pomidorów w zalewie,

  • kilka ząbków czosnku,

  • szklanka zielonego groszku,

  • garść ziaren słonecznika,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • gałązka rozmarynu,

  • oliwa,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane ząbki czosnku posolić, polać oliwą i piec w piekarniku przez 30 minut.

  • Quinoę opłukać i gotować w 2 szklankach wody ok. 15 minut.

  • Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.

  • Pomidory pokroić w paseczki, upieczony czosnek w plasterki.

  • Wymieszać z quinoą, dodać groszek, wymieszać, polać sokiem z cytryny zmieszanym z pokrojonym rozmarynem.

Ocena: 0