Puree z dyni z pomidorami na ciepło do obiadu - sprawdzony przepis

Puree z dyni z pomidorami na ciepło do obiadu - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lekkostrawna jarzynka do obiadu  - puree z dyni z pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia z pomidorami to świetny duet - delikatnej dyni  pomidory dodają charakteru. Oba warzywa tworzą razem doskonałą kompozycję smaków Puree z dyni i pomidorów to smakowity sposób na dostarczenie organizmowi cennych substancji.

Składniki

  • 0,5 kg dyni

  • 3 pomidory

  • sól i cukier do smaku

  • 1 łyżka masła

  • mleko

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pół szklanki wody  zagotować z połową szklanki mleka, z dodatkiem soli i cukru.

  • Pokrojoną dynię włożyć do wrzącego płynu  dodać połowę masła. Ugotować

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do dyni pod koniec gotowania. Wymieszać, chwilę pogotować.

  • Odstawić i dodać resztę masła. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaśnych owoców (porzeczek, żurawin, wiśni), można dodać też odrobinę pieprzu ziołowego. Podawać posypaną natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5