Przepiękna sałatka "słonecznik" - robi wrażenie

Przepiękna sałatka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka "słonecznik" wygląda pięknie i znakomicie smakuje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sposób podania jest nie mniej istotny niż smak i aromat dania, zwłaszcza podczas przyjęć i uroczystości. Sałatka "słonecznik" wygląda obłędnie i jest ozdobą każdego stołu. Sprawdź jak ją przygotować.

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka

  • 10 sporych pieczarek

  • 2 jajka na twardo

  • 1 mała puszka groszku konserwowego

  • słoik czarnych oliwek

  • 3-4 łyżki parmezanu

  • kilka gałązek natki pietruszki lub szczypiorku

  • 4 łyżki majonezu

  • szczypta przyprawy do kurczaka złocistego

  • sól i pieprz

  • opakowanie chipsów paprykowych lub serowych typu Pringles (zapakowanych w tubę)

  • olej do smażenia

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka pokrój na dość cienkie plastry (ok 0,5 cm), oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na oleju.

  • Usmażonego kurczaka pozbaw nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudź i pokrój w kostkę.

  • Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kostkę i przesmaż, aby zmiękły.

  • Jajka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z kurczakiem i pieczarkami.

  • Do sałatki dodaj groszek, posiekaną natkę/szczypiorek i majonez, dokładnie wymieszaj.

  • Sałatkę przełóż do głębokiego talerza z szerokim brzegiem, ładnie uformuj i wygładź wierzch.

  • Tak przygotowaną sałatkę posyp parmezanem i ozdób połówkami oliwek.

  • Wokół brzegu powbijaj chipsy, które stworzą płatki słonecznika.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5