Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

2021-03-29
Sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
Autor: Shutterstock Sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to propozycja na sezonową sałatkę na przyjęcia.
łatwy
20 min
4

Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to pomysł na wykwintną przystawkę na letnie i jesienne przyjęcia. Warto wykorzystać sezon na te smaczne grzyby i przygotowywać je jak najczęściej. Zimą można użyć kurek mrożonych, nie będą jednak tak jędrne, jak te świeżo zbierane.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki rzymskiej sałaty
  • 0,5 główki sałaty karbowanej, fioletowej
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 0,5 cebuli białej
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 0,5 kg kurek
  • garść orzechów włoskich
  • 3 kromki chleba tostowego
  •  
  • Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałaty porwij na nieduże kawałki, cebule pokrój w półplasterki i wymieszaj z sałatą.
  • Kurki oczyść, opłukaj i podsmaż na maśle, a kiedy zmiękną wrzuć do nich pokrojone pomidory.
  • Chwilę smażyć, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  • Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.
  • Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem.
  • Kiedy kurki z pomidorami i orzechy wystygną wymieszaj je z sałatami z cebulą. Polej sosem.
  • Z pokrojonego w kostkę chleba zrób grzanki, podsmażając go na suchej patelni. Dodaj je do sałatki.