Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to propozycja na sezonową sałatkę na przyjęcia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Popisowa sałatka z kurkami, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym to pomysł na wykwintną przystawkę na letnie i jesienne przyjęcia. Warto wykorzystać sezon na te smaczne grzyby i przygotowywać je jak najczęściej. Zimą można użyć kurek mrożonych, nie będą jednak tak jędrne, jak te świeżo zbierane.

Składniki

  • 0,5 główki rzymskiej sałaty

  • 0,5 główki sałaty karbowanej, fioletowej

  • 8 pomidorów koktajlowych

  • 0,5 cebuli białej

  • 0,5 cebuli czerwonej

  • 0,5 kg kurek

  • garść orzechów włoskich

  • 3 kromki chleba tostowego

  •  

  • Sos:

  • 2 łyżki majonezu

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sałaty porwij na nieduże kawałki, cebule pokrój w półplasterki i wymieszaj z sałatą.

  • Kurki oczyść, opłukaj i podsmaż na maśle, a kiedy zmiękną wrzuć do nich pokrojone pomidory.

  • Chwilę smażyć, a następnie odstawić do ostygnięcia.

  • Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.

  • Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem.

  • Kiedy kurki z pomidorami i orzechy wystygną wymieszaj je z sałatami z cebulą. Polej sosem.

  • Z pokrojonego w kostkę chleba zrób grzanki, podsmażając go na suchej patelni. Dodaj je do sałatki.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7