Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło

2021-03-29
Escalivada
Autor: Shutterstock Escalivada to hiszpańska sałatka na ciepło.
łatwy
40 min
4

Escalivada to rodzaj sałatki z grillowanych warzyw. Odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie - może stanowić samodzielne dani lub być dodatkiem do ryżu lub mięsa.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 bakłażany
  • 4 czerwone papryki
  • 4 małe cebule
  • 4  nieduże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 anchois
  • sól
  • oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa przekrój na połówki i upiecz na grillu lub w piekarniku.
  • Upieczone papryki opłucz zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój w paseczki.
  • Lekko przestygnięte bakłażany obierz ze skóry i podziel na kawałki.
  • Wszystkie warzywa włóż do miski, oprósz solą gruboziarnistą i obficie polej oliwą.
  • Na koniec dodaj posiekany na plasterki czosnek o fileciki.