Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło

Hiszpańska escalivada - pyszne warzywa na ciepło

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Escalivada to hiszpańska sałatka na ciepło.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Escalivada to rodzaj sałatki z grillowanych warzyw. Odpowiednio przyprawiona smakuje wybornie - może stanowić samodzielne dani lub być dodatkiem do ryżu lub mięsa.

Składniki

  • 4 bakłażany

  • 4 czerwone papryki

  • 4 małe cebule

  • 4  nieduże pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • 12 anchois

  • sól

  • oliwa extra vergine

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa przekrój na połówki i upiecz na grillu lub w piekarniku.

  • Upieczone papryki opłucz zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój w paseczki.

  • Lekko przestygnięte bakłażany obierz ze skóry i podziel na kawałki.

  • Wszystkie warzywa włóż do miski, oprósz solą gruboziarnistą i obficie polej oliwą.

  • Na koniec dodaj posiekany na plasterki czosnek o fileciki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4