Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka [łatwy przepis]

Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka [łatwy przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Bób w lekkiej, pożywnej sałatce

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Trwa sezon na bób. Najczęściej jemy go na ciepło, ugotowanego z dodatkiem soli. Tymczasem z bobu możemy przygotować wiele potraw, np. pyszną sałatkę z dodatkiem fety i pomidorków koktajlowych.

Składniki

  • 5 dag bobu

  • 10 dag sera feta

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka octu winnego

  • garść czarnych oliwek

  • posiekany koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.

  • Ser feta pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.

  • Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i polać sosem.

Ocena: 0