Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem

Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka ze świeżych pomidorów i pieczonych bakłażanów z winegretem to pyszna porcja warzyw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem to danie idealne na letnie popołudnie. Sałatkę z pomidorem i bakłażanem można podać do pieczonych, jak i grillowanych mięs. Bakłażana najlepiej upiec dzień wcześniej, to uprości przygotowania. 

Składniki

  • 1 duży bakłażan

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 600 g pomidorów

  • 1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach

  • 1 czerwona cebula

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki wody

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.

  • Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.

  • Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.

  • Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.

  • Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.

  • Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać. 

  • Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.

  • Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.

  • Podawać od razu.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5