Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem

2021-03-29
Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem
Autor: Shutterstock Sałatka ze świeżych pomidorów i pieczonych bakłażanów z winegretem to pyszna porcja warzyw
łatwy
45 min
4

Pomidorowa sałatka z pieczonym bakłażanem to danie idealne na letnie popołudnie. Sałatkę z pomidorem i bakłażanem można podać do pieczonych, jak i grillowanych mięs. Bakłażana najlepiej upiec dzień wcześniej, to uprości przygotowania. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 600 g pomidorów
  • 1 sałata masłowa lub inna o delikatnych liściach
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Gdy puści soki, wytrzeć go do sucha papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbywamy się części wody i bakłażan szybciej się piecze.
  • Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z dwom łyżkami oliwy. Tą mieszaniną posmarować bakłażana.
  • Bakłażana wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec, aż się zrumieni. Odłożyć do ostygnięcia.
  • Sałatę porwać palcami, pomidory pokroić na małe kęsy.
  • Cebulę pokroić na półtalarki, posypać połową łyżeczki soli, dodać sok z cytryny i wodę. Odstawić na 15 minut.
  • Do cebuli dodać oliwy i pieprzu. Wymieszać. 
  • Na szerokiej misce lub w głębokim półmisku ułożyć sałatę, na niej pomidory i pokrojonego na kawałki bakłażana.
  • Na wierzch wylać sos razem z cebulę, lekko przemieszać.
  • Podawać od razu.