Sałatka z zielonych warzyw

2021-03-29
Sałatka z zielonych warzyw
Autor: Shutterstock Brokuły, ogórki, awokado i liście młodego szpinaku skąpane w kwaśnym winegrecie
łatwy
30 min
4

Sałatka z zielonych warzyw: brokułów, ogórków i awokado z kwaśną limonką to niezwykle wyrazista sałatka. Idealna sałatka do dań z grilla lub pieczonego mięsa. Wybornie smakuje podana ze świeżymi pieczywem lub grzankami. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 ogórki wężowe lub 4 gruntowe (obrane)
  • 2 awokado
  • 1 brokuł
  • 150-200 g szpinaku baby, młode liście
  • 2 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cząbru
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Blanszować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut. Przelać zimną wodą. Odcedzić. 
  • Limonkę pokroić na cienkie plasterki lub w cząstki. Z drugiej limonki wycisnąć sok.
  • Sok z limonki wymieszać z 2 łyżkami wody, przyprawami, a na koniec zmiksować z oliwą lub dobrym olejem. To będzie nasz dressing.
  • Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Awokado obrać i pokroić na plasterki. Oba warzywa wymieszać z dressingiem.
  • Na talerzu układać szpinak baby, na nim brokuły, na wierzch otoczone dressingiem plasterki ogórka i awokado. Ozdobić plasterkami limonki. 
  • Sałatkę podawać od razu. Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, ale podana tylko z bagietką lub świeżo upieczoną grzanką jest równie wyborna.