Sałatka z zielonych warzyw

Sałatka z zielonych warzyw

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Brokuły, ogórki, awokado i liście młodego szpinaku skąpane w kwaśnym winegrecie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z zielonych warzyw: brokułów, ogórków i awokado z kwaśną limonką to niezwykle wyrazista sałatka. Idealna sałatka do dań z grilla lub pieczonego mięsa. Wybornie smakuje podana ze świeżymi pieczywem lub grzankami. 

Składniki

  • 2 ogórki wężowe lub 4 gruntowe (obrane)

  • 2 awokado

  • 1 brokuł

  • 150-200 g szpinaku baby, młode liście

  • 2 limonki

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka cząbru

  • cukier, sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brokuł podzielić na różyczki, łodygi pokroić na mniejsze kawałki. Blanszować w osolonym wrzątku przez 3-5 minut. Przelać zimną wodą. Odcedzić. 

  • Limonkę pokroić na cienkie plasterki lub w cząstki. Z drugiej limonki wycisnąć sok.

  • Sok z limonki wymieszać z 2 łyżkami wody, przyprawami, a na koniec zmiksować z oliwą lub dobrym olejem. To będzie nasz dressing.

  • Ogórki przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Awokado obrać i pokroić na plasterki. Oba warzywa wymieszać z dressingiem.

  • Na talerzu układać szpinak baby, na nim brokuły, na wierzch otoczone dressingiem plasterki ogórka i awokado. Ozdobić plasterkami limonki. 

  • Sałatkę podawać od razu. Najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, ale podana tylko z bagietką lub świeżo upieczoną grzanką jest równie wyborna. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5