Surówka z pasternaku

2021-03-29
Surówka z pasternaku
Autor: Shutterstock Pasternak choć przypomina pietruszkę lub marchewką smakuje lepiej od obu tych warzyw
łatwy
15 min
4

Pasternak z wyglądu podobny do marchewki lub pietruszki. Pochodzi z Europy Wschodniej. Pasternak zawiera witaminę C, skrobie i białko. Ma ciekawy słodki smak z domieszką ostrości. Doskonale smakuje na surowo w pysznej surówce 

SKŁADNIKI

  • 30 dag pasternaku
  • 2 pory,
  • posiekana natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • ½ szklanki śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • cukier
  • posiekana bazylia i estragon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę wymieszaj z oliwą, ziołami i pietruszką.
  • Pory pokrój w drobną słomkę, pasternak zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrapiając sokiem z cytryny.
  • Rozdrobnione warzywa wymieszaj z sosem i dopraw do smaku pieprzem, solą i cukrem.