Sałatka z farro, pieczoną marchwią, pistacjami i rukolą

2021-03-29
Sałatka z farro, pieczoną marchwią, pistacjami i rukolą
Autor: Shutterstock Sałatka z farro i pieczoną marchwią doskonale smakuje z dodatkiem sera feta.
łatwy
0 min
4

Zainteresowani kuchnią włoską z pewnością wypróbują przepis na sałatkę z farro, czyli rustykalną płaskurką, odmianą pszenicy, spokrewnioną z orkiszem i pszenicą samopszą. Smak dania wzbogacają świeże zioła, pieczona marchew i chrupiące pistacje. Doskonałe danie dla osób dbających o linię!

SKŁADNIKI

  •  
  • 200 g farro (pszenica płaskurka)
  • 1 kg marchwi, najlepiej młodej z natką
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 opakowania rukoli Fit&Easy (ewentualnie mieszanki F&E „Active”)
  • po jednym małym pęczku świeżej mięty oraz bazylii
  • 50 g pistacji (ewentualnie orzeszków pinii)
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g parmezanu w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól morska do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1. Farro ugotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie (około 30 min), a następnie wystudzić.
  • 2. Marchew obrać, pokroić w plastry, natrzeć oliwą z oliwek oraz posiekaną pietruszką, oprószyć solą morską, przełożyć na blachę i piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zacznie się karmelizować (w trakcie pieczenia można mieszać, aby opiekła się równomiernie).
  • 3. Przygotowane wcześniej farro połączyć z upieczoną marchewką, pistacjami, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz posiekanymi ziołami.
  • 4. Całość delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Podawać razem z rukolą oraz płatkami parmezanu.