Marchewka po marokańsku – jak ją zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Marchew po marokańsku to kolejne z serii tanich, a przy tym efektownych dań. Dobre jako przystawka, czy po prostu dodatek do dania głównego. Ale też jako śniadanie – w domu i na wynos do pracy.
SKŁADNIKI
- 25 dag marchwi
- 1 lub dwa ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny (może też być z pomarańczy, która "podkręci" słodycz marchewki)
- pół łyżeczki cynamonu, będzie ekstra, jeśli zostanie świeżo skruszony
- 15 dag naturalnego jogurtu, najlepiej w typie bałkańskim lub greckim
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki lub kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek sprasuj. Oba składniki włóż do rondelka z olejem i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając.
- Gdy marchew zmięknie (po około dziesięciu minutach), dodaj sól, cynamon, sok z cytrusów, duś pod przykryciem jeszcze około pięciu minut.
- Ostudź, udekoruj jogurtem, posyp grubo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
- Świetnie pasuje do grillowanych mięs, podawanych z pieczonymi ziemniakami i białym winem. Można też serwować na zimno.