Marchewka po marokańsku – jak ją zrobić?

2021-03-29
marchewka-po-marokansku-jak-ja-zrobic.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Marchew po marokańsku to kolejne z serii tanich, a przy tym efektownych dań. Dobre jako przystawka, czy po prostu dodatek do dania głównego. Ale też jako śniadanie – w domu i na wynos do pracy.

SKŁADNIKI

  • 25 dag marchwi
  • 1 lub dwa ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny (może też być z pomarańczy, która "podkręci" słodycz marchewki)
  • pół łyżeczki cynamonu, będzie ekstra, jeśli zostanie świeżo skruszony
  • 15 dag naturalnego jogurtu, najlepiej w typie bałkańskim lub greckim
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki lub kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek sprasuj. Oba składniki włóż do rondelka z olejem i podgrzewaj na małym ogniu stale mieszając.
  • Gdy marchew zmięknie (po około dziesięciu minutach), dodaj sól, cynamon, sok z cytrusów, duś pod przykryciem jeszcze około pięciu minut.
  • Ostudź, udekoruj jogurtem, posyp grubo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
  • Świetnie pasuje do grillowanych mięs, podawanych z pieczonymi ziemniakami i białym winem. Można też serwować na zimno.