Marchewka po koreańsku. Prosty trik z olejem sprawi, że wyjdzie niezwykle aromatyczna

2024-04-04
Marchewka po koreańsku. Prosty trik z olejem sprawi, że wyjdzie niezwykle aromatyczna
Autor: Shutterstock Koreańska surówka z marchewki zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Marchewka po koreańsku bardzo smaczna surówka w stylu azjatyckim. Tradycyjnie przygotowuje się ja z dodatkiem wrzącego oleju, który wydobywa ze składników i przypraw moc aromatów. W pikantnej surówce z marchewki zagustują wielbiciele wyrazistych smaków. Marchewkę po koreańsku można podawać do wszystkich mięs i ryb smażonych.

Jak zetrzeć marchewkę?

Do tej surówki potrzebna jest specjalna tarka, która pozwala na starcie warzywa na długie cieniutkie niteczki. W podobny sposób można przygotować marchewkę za pomocą specjalnej nasadki do warzyw julienne, która zazwyczaj znajduje w zestawach z malakserem, niekiedy także z elektrycznymi maszynkami do mielenia. Ja używam do tego celu ząbkowanej obieraczki do warzyw. Można też marchewkę pokroić ręcznie, ale zajmuje to bardzo dużo czasu. Dobrym rozwiązaniem jest użycie gotowego spaghetti z marchewki, dostępnego w wielu marketach.

Galeria: Surówka z marchewki - najlepsze przepisy

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 4 łyżki octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kawowa imbiru mielonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na długie i cieniutkie paski. Włożyć do miski.
  • Cebule obrać i pokroić ba bardzo cieniutkie półkrążki, dodać do marchewki.
  • Dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać.
  • Zagrzać olej. Ma być dobrze gorący, ale nie dymiący, wlać do surówki.
  • Gdy tylko warzywa zaczną "syczeć" przykryć miskę pokrywką lub talerzykiem i odstawić na 10 minut.
  • Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać jeszcze raz, poczekać, aż surówka ostygnie.
  • Doprawić do smaku, można dodać trochę więcej octu lub cukru i soli.
  • Surówkę włożyć w słój, szczelnie ubić. Zakręcić wieczko. Można ją przechowywać w lodówce kilka dni.
  • Najlepiej przygotować ja na dzień przed podaniem. Najlepsza jest, kiedy smaki się przegryzą.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?