Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i pora: soczysta i pikantna

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i pora: soczysta i pikantna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i lekko pikantna surówka z marchwi, jabłka i pora

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kolorowa surówka z marchewki, jabłka i por jest soczysta i pikantna. Idealna do pieczonego mięsa lub smażonej ryby. Wyrazista w smaku, dzięki dodatkowi pora. Słodka i kwaśna jednocześnie orzeźwia jak żadna inna. 

Składniki

  • 2 marchewki

  • 2 jabłka 

  • 1 por

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. 

  • Jabłka pokroić na kawałki i skropić 1 łyżką soku z cytryny.

  • Białą część pora pokroić na cienkie krążki.

  • Szczypiorek posiekać drobno. 

  • Wszystkie składniki wymieszać razem, posolić i popieprzyć do smaku, polać sokiem z cytryny i oliwą. 

  • Przed podaniem wymieszać. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5