Aksamitna marchewka w śmietance - pyszna jarzynka do obiadu

Aksamitna marchewka w śmietance - pyszna jarzynka do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dodatek  śmietanki do marchewki sprawia, że jarzynka ma aksamitną konsystencję i delikatny smak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aksamitna marchewka ze śmietanką to prosty pomysł na jarzynkę na ciepło do obiadu. Łatwa do przygotowania i niedroga marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Pamiętajmy, że do surówek czy  ciepłych  jarzynek  z marchewki zawsze dodać odrobinę tłuszczu - najcenniejsza w marchewce witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i w tej postaci jest przyswajalna dla ludzi.

Składniki

  • 60-70 dag marchwi

  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

  • 1 łyżka oleju

  • 1/2 łyżki mąki

  • sól i cukier do maku

  • 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewki  obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem oleju, soli i odrobiny cukru. Zachować resztę wody, w której się gotowały.

  • Lekko przestudzić marchewki, pokroić na plasterki, wrzucić do wody, w której się gotowały, oprószyć przesianą mąką.

  • Zalać śmietanką, wymieszać, zagotować, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

  • Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3