Aksamitna marchewka w śmietance - pyszna jarzynka do obiadu

2021-03-29
Aksamitna marchewka w śmietance - pyszna jarzynka do obiadu
Autor: Shutterstock Dodatek  śmietanki do marchewki sprawia, że jarzynka ma aksamitną konsystencję i delikatny smak.
łatwy
25 min
4

Aksamitna marchewka ze śmietanką to prosty pomysł na jarzynkę na ciepło do obiadu. Łatwa do przygotowania i niedroga marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Pamiętajmy, że do surówek czy  ciepłych  jarzynek  z marchewki zawsze dodać odrobinę tłuszczu - najcenniejsza w marchewce witamina A rozpuszcza się w tłuszczach i w tej postaci jest przyswajalna dla ludzi.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 60-70 dag marchwi
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól i cukier do maku
  • 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki  obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem oleju, soli i odrobiny cukru. Zachować resztę wody, w której się gotowały.
  • Lekko przestudzić marchewki, pokroić na plasterki, wrzucić do wody, w której się gotowały, oprószyć przesianą mąką.
  • Zalać śmietanką, wymieszać, zagotować, chwilę pogotować i doprawić do smaku.
  • Podawać posypaną drobno posiekanym koperkiem.