Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato

Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie to przepis idealny na lato. Zarówno kalafiora, jak i brokuła można jeść na surowo lub krótko blanszować, aby był łatwiejszy w przyswojeniu. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka zachwyci was swoją świeżością i soczystością. Chrupiąca sałatka dla całej rodziny z kalafiora, brokuła i świeżych warzyw w dowolnych proporcjach. 

Składniki

  • 1 mały kalafior

  • 1 brokuł

  • 1 pęczek rzodkiewek

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 duży pomidor

  • 1 papryka żółta

  • 1 cebula czerwona

  • Na sos:

  • 4 łyżki majonezu

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku cytrynowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, łodygi pokroić na kawałki. 

  • Oba warzywa krótko blanszować we wrzątku, wrzucić do wrzącej wody i gotować kalafiora 4 minuty, a brokuła 2. Warzywa powinny być jędrne i chrupkie.

  • Rzodkiewki pokroić na plasterki, ogórek przekroić wzdłuż na pół i pokroić na półplasterki. 

  • Pomidora przekroić, gniazda nasienne usunąć, miąższ pokroić w kostkę.

  • Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w kostkę. 

  • Warzywa wymieszać ze sobą.

  • Z podanych składników przygotować sos. Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze zmiksować.

  • Sosem zalać sałatkę, wymieszać i wstawić do lodówki. 

  • Podawać do pieczonego mięsa lub ze świeżym chlebem jako letnią przekąskę. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3,6