Sałatka z soczewicą: sprawdzony przepis

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
Sałatka z soczewicą: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Sałatka z soczewicy to doskonałe danie nie tylko dla wegan i wegetarian
łatwy
45 min
4

Sałatka z soczewicą to zdrowe i pyszne danie, które nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Sałatka z soczewicy - oprócz wrażeń smakowych - dostarczy nam cenne białko roślinne oraz witaminy i mikroelementy.

Polecamy przepisy: Sałatka z zielonej soczewicy ze śliwkami suszonymi  oraz  Sałatka z soczewicy i czereśni

Soczewica i spółka

Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych, razem z grochem, ciecierzycą, fasolą i bobem. Ziarno roślin strączkowych jest bogate nie tylko w węglowodany, ale w białka i tłuszcze roślinne. Warto po nie częściej sięgać. 

Sałatka z soczewicy, fasoli i jarmużu

Sałatka z białej fasoli

Sałatka orientalna z ciecierzycą

Sałatka z bobem, ziemniakami i chrupiącym boczkiem

 

SKŁADNIKI

  • 25 dag soczewicy (najlepiej zielonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • żółta i czerwona papryka
  • 10 oliwek bez pestek
  • 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanej natki
  • 4 liście sałaty
  • 1/3 szklanki pokruszonego sera feta
  •  
  • Na sos:
  • ¼ szklanki octu winnego (czerwonego)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalej wodą – tak, aby nad ziarnami była jeszcze 5-centymetrowa warstwa wody. Dodaj listek laurowy i czosnek. Gotuj ok. 25 minut na średnim ogniu, aż soczewica będzie miękka. Ugotowaną soczewicę osącz, listki laurowe wyrzuć, a czosnek rozgnieć.
  • Do dużej miski przełóż soczewicę, dodaj czosnek, pokrojone w kostkę papryki, oliwki, cebulę i natkę.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos. Polej nim soczewicę.
  • Na talerzach rozłóż po liściu sałaty i połóż porcje sałatki. Posyp serem feta.
Mirosława Kopoczek