Sałatka z quinoa (komosą ryżową), pomidorami i ogórkami

2021-03-29
Sałatka z quinoa (komosą ryżową), pomidorami i ogórkami
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z quinoa pomidorami i ogórkami
łatwy
25 min
4

Quinoa [czytaj: kinoa], zwana też komosą ryżową albo ryżem peruwiańskim, należąca do grupy pseudozbóż, jest warzywem. Zalicza się ją do „superfoods”, czyli produktów o niezwykłych zaletach odżywczych. Quinoa jest wyjątkowo bogata w pełnowartościowe białko, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Jest doskonałym zamiennikiem kasz, ryżu, kuskusu. Wypróbuj przepis na sałatkę z quinoa, świeżych pomidorów, ogórków, z aromatyczną miętą.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka quinoa (komosy ryżowej)
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 20 listków mięty
  • szalotka
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Quinoa przepłucz pod bieżącą wodą, żeby usunąć gorzką saponinę, którą pokryte są ziarenka, ugotuj do miękkości (ok. 15 minut we wrzącej wodzie). Wystudź, przelewając zimną wodą i osącz dokładnie na gęstym sicie.
  • Pomidory sparz, zdejmij skórkę, po przepołowieniu usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Z ogórka wytnij część z pestkami, miąższ także pokrój w kosteczkę. Miętę i szalotkę drobno posiekaj.
  • Przygotowane warzywa wymieszaj z quinoa. Przypraw do smaku solą, sokiem z cytryny i oliwą.