Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę

2021-03-29
Sałatka z fasoli i jarmużu
Autor: Shutterstock Sałatka z fasoli, soczewicy i jarmużu to kwintesencja sycącego posiłku pełnego substancji odżywczych
łatwy
20 min
4

Sałatka z fasoli i jarmużu to pyszne danie dostarczające niezbędnej porcji energii i witamin. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka drobnej białej fasoli
  • 1 puszka zielonej soczewicy lub 100 g suchej i wcześniej ugotowanej
  • 200 g świeżego jarmużu pociętego na kawałki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki orzechów pecan
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jarmuż przelewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Blanszowanie jarmużu zmiękcza go i wydobywa głęboki, zielony kolor. 
  • Fasolkę i soczewicę również przelać wrzątkiem i odsączyć na sicie. 
  • Cebulę kroimy w piórka lub w półtalarki.
  • Przygotowujemy lekki sos na bazie: oliwy z oliwek, posiekanego ząbka czosnku i natki pietruszki oraz soku z cytryny. Doprawiamy do smaku.
  • W misce mieszamy fasolkę, soczewicę i zblanszowany jarmuż. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Im dłużej fasolka i soczewica będzie w kontakcie z sosem, tym bardziej przejmie jego smak. 
  • Przed podaniem sałatkę posypujemy prażonymi orzechami pecan.