Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę

Sałatka z fasoli i jarmużu: przepis na sycąca przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z fasoli, soczewicy i jarmużu to kwintesencja sycącego posiłku pełnego substancji odżywczych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Sałatka z fasoli i jarmużu to pyszne danie dostarczające niezbędnej porcji energii i witamin. 

Składniki

  • 1 puszka drobnej białej fasoli

  • 1 puszka zielonej soczewicy lub 100 g suchej i wcześniej ugotowanej

  • 200 g świeżego jarmużu pociętego na kawałki

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 2 łyżki orzechów pecan

  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jarmuż przelewamy wrzątkiem i odsączamy na sicie. Blanszowanie jarmużu zmiękcza go i wydobywa głęboki, zielony kolor. 

  • Fasolkę i soczewicę również przelać wrzątkiem i odsączyć na sicie. 

  • Cebulę kroimy w piórka lub w półtalarki.

  • Przygotowujemy lekki sos na bazie: oliwy z oliwek, posiekanego ząbka czosnku i natki pietruszki oraz soku z cytryny. Doprawiamy do smaku.

  • W misce mieszamy fasolkę, soczewicę i zblanszowany jarmuż. Polewamy sosem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Im dłużej fasolka i soczewica będzie w kontakcie z sosem, tym bardziej przejmie jego smak. 

  • Przed podaniem sałatkę posypujemy prażonymi orzechami pecan. 

Ocena: 5