Sałatka z cykorią, żółtym serem i mango

Sałatka z cykorią, żółtym serem i mango

Autor Zdjęcia: materiały prasowe MSM Mońki

Sałatka z promieniście ułożonej cykorii wygląda niezwykle dekoracyjnie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spożywanie zdrowych i świeżych produktów jest ważne o każdej porze roku. W okresie zimowo-wiosennym warto przygotowywać dania, które zawierają cykorię. Hoduje się ją tylko od listopada do kwietnia. W przepisie radzimy jak pozbyć się charakterystycznej dla cykorii goryczki. Dzięki temu prostemu trickowi sałatka z cykorią, żółtym serem i mango będzie hitem na każdym przyjęciu.

Składniki

  • 2 cykorie
  • 100 g młodej cukinii
  • 200 g sera żółtego gouda
  • 1 mango
  • 80 g łososia wędzonego (plasterkowany)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • płatki chilli

Przygotowanie krok po kroku:

  • POZBAWIAMY CYKORIĘ GORYCZKI: Cykorię opłucz i odetnij jej końcówkę ok 1 cm. Zbierz listki, które zostały odcięte, spłucz pod bieżącą zimną wodą i odłuż do odcieknięcia na sito. Znowu odetnij 1 cm końcówki pozostałej cykorii i powtórz czynność aż cały gorzki głąb zostanie wycięty. Tak samo postępuj z drugą kolbą.

  • ROBIMY SAŁATKĘ: Podziel cykorię na listki i ułóż na talerzu promieniście. Na cykorię połóż plasterki cukinii, pokrojony w kostkę ser, cząstki mango i plasterki łososia. Całość posyp orzechami włoskimi.

  • ROBIMY SOS: Z miodu, musztardy, oliwy i soku z cytryny zrób w słoiczku sos, zakręć słoiczek i dobrze wymieszaj intensywnie potrząsając słoiczkiem. Polej sałatkę sosem.

  • Dla zaostrzenia smaku, posyp płatkami chilli. (opcjonalnie)