Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem: przepis

2021-03-29
Sałatka z pieczoną papryką i bakłażanem: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna sałatka z pieczonych warzyw. 
łatwy
25 min
4

Proponujemy sałatkę z pieczoną papryką i bakłażanem. Jest dosyć pikantna, dlatego doskonale sprawdzi się podawana z tortillami. Sprawdź, jak przygotować tę pyszną przekąskę. Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany (po około 23-25 dag każdy)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • czerwona cebula
  • 12 dag miękkiego koziego sera
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1-1,5 cm. Papryki i cebulę pokrój w ćwiartki. Ser kozi rozdrobnij. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Posmaruj bakłażany i papryki oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i pierzu. Ułóż na blasze obok siebie i wstaw do piekarnika. Piecz, od czasu do czasu odwracając. Gdy się zarumienią i zmiękną wyjmij z piekarnika.
  • Gdy nieco ostygną, pokrój warzywa w kosteczkę. Wrzuć do salaterki. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
  • Podawaj z chipsami tortilla lub innymi grubymi chipsami.