Sałatka „Pod wódeczkę”

2021-03-29
Sałatka „Pod wódeczkę”
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Sałatka „Pod wódeczkę” to barwna kompozycja kilku rodzajów nasion strączkowych skąpanych w czosnkowym winegrecie. Świeżości dodają jej zioła. Pożywna, doskonała jako podkład „pod wódeczkę”, , jeśli ją podać z kawałkiem pełnoziarnistej bagietki, świetnie sprawdza się także w roli samodzielnego dania na zimno. Pikantna sałatka bankietowa smakuje nie tylko na imprezie, ale także po niej. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli Canellini
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka fasoli Red Kidney
  • 1 puszka fasoli czarnej
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 6 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 cebulek dymek
  • 2 czubate łyżki natki pietruszki (posiekanej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oliwy, octu, cukru i soli oraz przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos vinegrette.
  • Fasole połączyć z pokrojonym w kostkę serem, cebulą, pomidorami i pozostałą natką pietruszki.
  • Fasolę i ciecierzycę odsączyć z zalewy. Wrzucić do miski.
  • Cebulę dymkę drobno posiekać.
  • Dymkę i natkę pietruszki dodać do fasoli.
  • Dodać dresing, delikatnie wymieszać.
  • Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny.