Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami

2021-03-29
Rzodkiewka po polsku, czyli przepis na swojską surówkę z rzodkiewkami
Autor: Shutterstock Surówka z rzodkiewki i ogórka
łatwy
10 min
4

Rzodkiewka po polsku to przepis na prostą surówkęi, którą my, Polacy najchętniej jadamy ze śmietaną i odrobiną twarożku. Można taką surówkę podać do obiadu albo jako dodatek do niedzielnego śniadania. Świetnie się spisze także podczas odświętnych spotkań rodzinnych.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 świeży ogórek
  • 1 garść rukoli
  • ½ szklanki śmietany
  • 50 g sera twarogowego
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte rzodkiewki i ogórka kroimy w cienkie półplasterki (mniejsze mogą być w plasterki).
  • Rzodkiewki i ogórek mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, doprawiamy solą  i pieprzem.
  • Twaróg rozdrabniamy widelcem na okruchy.
  • Sałatkę posypujemy okruchami twarogu.
  • Na wierzch kładziemy rukolę.
  • Tuż przed  podaniem mieszamy (inaczej rukola nam zwiędnie).