Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS

Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Risotto ze szparagami – ŁATWY i SPRAWDZONY PRZEPIS

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sztuka przyrządzania risotto obrosła legendą, a tak naprawdę jest bardzo prosta. Cała tajemnica tkwi w mieszaniu ryżu, który powoli uwalnia skrobię, nasiąka smakami sosu i staje się lepki. W sezonie na szparagi minimum raz trzeba zrobić risotto ze szparagami.

Składniki

  • 1/2 kg szparagów (białych lub zielonych)

  • 2 szklanki ryżu arborio

  • 1 litr wywaru warzywnego

  • 1 lampka białego wytrawnego wina

  • 1 mała cebula

  • 1/4 kostki masła

  • 4 łyżki tartego parmezanu,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szparagi umyć, szczególną uwagę zwrócić na główki. Odłamać zdrewniałe końce łodyg, obrać (zielonych szparagów nie trzeba obierać i pokroić na kawałki długości 2 - 3 cm.

  • Na patelni roztopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać ryż i ciągle mieszając z zeszklić go aż stanie się przezroczysty.

  • Dodać szparagi i w dalszym ciągu mieszając podlać

  • Dodać ryż i mieszając, podsmażać, aż stanie się przezroczysty. Stopniowo wlewać gorący wywar warzywny. Mieszać aż się wchłonie i dolewać następną porcję płynu. Całość gotować ok. 15 minut.

  • Zalać ryż białym winem i poczekać, aż się całkowicie wchłonie.

  • Odstawić z ognia, odczekać 1-2 min, dodać starty parmezan i resztę masła, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Risotto ze szparagami podawać gorące. Danie można udekorować świeżą miętą lub oregano.