Prawdziwy płow tatarski - znakomite danie jednogarnkowe

2021-03-29
Prawdziwy płow tatarski
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Płow to jedna z głównych potraw kuchni tatarskiej, jest bardzo popularny na Ukrainie. Przygotowuje się go najczęściej w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Najbliżej granic Polski można je dostać na bazarach w Brześciu na Białorusi lub we Lwowie. Zamiast kazana można użyć zwykłego żeliwnego garnka.

Przepis pochodzi z książki „Ryż”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby.

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa (baraniny, wołowiny lub wieprzowiny)
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego białego
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać i pokroić na drobne kawałki, posolić, popieprzyć.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę.
  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bądź przepuścić przez maszynkę z końcówką do warzyw.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu, aż się zarumieni. Następnie dodać pokrojone mięso, smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchew wraz z przyprawami (wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem), po czym smażyć przez 5–7 minut. Całość dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i 2 liście laurowe.
  • Usmażoną cebulę, mięso i marchew zasypać suchym ryżem (nie mieszać!), zalać 4 szklankami wrzącej wody, posolić, dodać liść laurowy.
  • Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, nie mieszając, aż ryż pochłonie wodę.
  • Na koniec dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.