Oszczędne kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym

Oszczędne kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to świetne danie na codzienny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowo-warzywnym to danie lekkie, pyszne i niedrogie. Do tego łatwe w przygotowaniu, a do ich przygotowania można wykorzystać ryż, który został z poprzedniego dnia. Czego chcieć więcej.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu

  • 1 puszka białej fasoli

  • 0,5 brokuła

  • 1 cebula

  • 1 puszka pomidorów w zalewie

  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego

  • kilka gałązek natki

  • bułka tarta

  • 1 jajko

  • 3 łyżki oleju

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, aby był miękki i kleisty.

  • Brokuł umyć i podzielić na różyczki, zblanszować przez 3 minuty we wrzącej wodzie.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.

  • Dodać pomidory i bulion, przyprawić i dusić 15 minut pod przykryciem.

  • Pod koniec dodać brokuły i osączoną z zalewy fasolę, wymieszać sos.

  • W misce wymieszać przestudzony ryż, jogurt, bułkę tartą i posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem.

  • Formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na złoto z każdej strony. Podawać polane sosem.

Ocena: 2,7