Zupa krem z białej ryby

2021-03-29
Zupa krem z białej ryby
Autor: Shutterstock Łagodna zupa krem z białej ryby z kaszą jaglaną
łatwy
35 min
4

W Polsce zupy rybne nie są zbyt popularne, rzadko kto gotuje je w domu. Warto to zmienić – zupa to zdrowy i niskokaloryczny sposób na wydobycie smaku z ryb. Na początek łagodna zupa z białej ryby i warzyw, która zyska na oryginalności, jeśli dodamy do niej kaszę jaglaną.

SKŁADNIKI

  • mały por
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła
  • 2 szklanki wywaru z warzyw
  • listek laurowy
  • 150 g filetów z białej ryby, np. dorsza, plamiaka, czarniaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • listki świeżej kolendry lub tymianku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku roztopić masło. Wrzucić umyte i pokrojone drobno warzywa.
  • Smażyć przez 5 minut, mieszając.
  • Zalać wywarem, dodać listek laurowy, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować przez 15 minut.
  • Filety pokroić w kostkę i lekko osolone podpiec na grillowanej patelni.
  • Do zupy dodać rybę, gotować razem 2–3 minuty.
  • Dodać jogurt i kaszę, zmiksować.
  • Przyprawić do smaku, posypać listkami ziół.
  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby