Ryby słodkowodne - które warto jeść i dlaczego?

2016-09-20 13:15

Zwykle mówi się o zaletach ryb morskich. A przecież te żyjące w jeziorach i rzekach również mają wiele zalet. Warto włączyć je do jadłospisu, nie ograniczając się do pstrąga. Także okoń, szczupak czy węgorz zasługują na naszą uwagę. Zobacz, dlaczego warto jeść ryby słodkowodne.

Ryby słodkowodne - które warto jeść i dlaczego?
Autor: pixabay.com Ryby słodkowodne są w większości mniej tłuste i bardziej lekkostrawne niż ich morscy krewni.

Spis treści

  1. Szczupak o chudym mięsie
  2. Węgorz - dobre źródło witaminy A
  3. Okoń obfity w witaminę D
  4. Pstrąg - delikatny i bogaty w potas
  5. Sandacz - doskonałe żródło białka

Ryby słodkowodne są w większości mniej tłuste i bardziej lekkostrawne niż ich morscy krewni, więc znakomicie nadają się dla osób walczących z nadwagą. Ich mięso jest delikatniejsze, ma także subtelniejszy aromat niż mięso ryb morskich. Ryby słodkowodne są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Warto przyrządzać je tak, aby zachować te cenne składniki.

Szczupak o chudym mięsie

Zaletą szczupaka jest spora zawartość kwasu foliowego, wspomagającego prawidłowy rozwój płodu, warto go więc jadać podczas ciąży. Szczupaki osiągają wagę nawet do 10 kg, ale najsmaczniejsze są okazy do 1-2 kg. Mięso szczupaka jest dość chude, dlatego z dużych ryb najlepiej zrobić klopsiki lub farsz. Faszerowanego szczupaka można upiec w folii lub ugotować w wywarze z ryb.

Węgorz - dobre źródło witaminy A

Mięso węgorza zawiera rekordową ilość witaminy A - potrawy z węgorza poleca się więc dla osób mających kłopoty ze wzrokiem. Węgorz jest dość tłusty, dlatego odradzamy smażenie. Lepiej go upiec w piekarniku lub na grillu, dusić w piwie lub winie, z przyprawami o ostrym smaku (biały pieprz, estragon, gałka muszkatołowa).

Okoń obfity w witaminę D

Okoń to jedna z najchudszych ryb. Dostarcza spore ilości witaminy D i żelaza. Witamina D ułatwia przyswajanie wapnia przez organizm, dlatego warto, by okoń znalazł się w diecie szybko rosnącej młodzieży, a także kobiet w ciąży i młodych matek. Okonie to nieduże ryby - praktycznie jest piec je w całości, zawinięte w folię lub pergamin, z dodatkiem ziół i ewentualnie białego wina.

Pstrąg - delikatny i bogaty w potas

Chude mięso pstrąga jest wyjątkowo zasobne w potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu i wspomaga ukłąd kążenia. Zawiera także znaczące ilości witaminy B12, niezbędnej m.in. do wytwarzania czerwonych krwinek. Odpowiednia ilość tej witaminy zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i depresji. Pstrąg jest doskonały do pieczenia na grillu, także w folii z warzywami i ziołami.

Sandacz - doskonałe żródło białka

Sandacz to ryba o chudym, delikatnym, bardzo smacznym mięsie, wspaniałe źródło lekkostrawnego białka, które jest niezbędne do budowy mięśni. Wyróżnia się także znaczną zawartością potasu, wspomagającego pracę serca. To ryba dobra dla osób pracujących fizycznie. Najzdrowszy będzie ugotowany w wywarze z ryb, duszony w jarzynach lub pieczony w folii. Dobry jest także na klopsiki, farsze i pasztety rybne.