Rybne pulpeciki

Rybne pulpeciki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mielone to nie tylko mięso, świetnie sprawdzi się masa rybna w pulpetach. Taki obiad to miła odmiana.  

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

  • 800 g dorsza bez skóry i ości

  • 100 g wędzonego surowego boczku

  • 1–2 ostre papryczki

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  •  jajko

  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • sól, pieprz

  • Sos:

  • cebula

  • 15 g suszonych grzybów

  • 2 kiszone ogórki

  • łyżka miodu

  • cytryna

  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 szklanki soku z kiszonych ogórków

  • sól, grubo mielony pieprz  

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sos: suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, gotować przez około 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.

  • Dorsza zemleć w maszynce.

  • Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do dorsza. Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.

  • Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować zgrabne pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Sparzyć je w osolonym wrzątku przez 10 minut.

  • Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.

  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby

Ocena: 0