Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi

2021-03-29
Pulpety rybne w sosie z grzybami i ogórkami kiszonymi
Autor: Shutterstock Pulpety rybne w sosie z grzybami i ogórkami kiszonymi dla wybrednych
łatwy
50 min
4

Pulpety rybne w sosie z suszonymi grzybami i ogórkami kiszonymi to propozycja dla tych, którzy nie są smakoszami ryb. Odpowiednio doprawione zasmakują nawet wybrednym niejadkom.

SKŁADNIKI

  • 800 g dorsza, szczupaka lub sandacza bez skóry i ości
  • 100 g wędzonego surowego boczku
  • 1–2 ostre papryczki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz
  • sos:
  • cebula
  • 15 g suszonych grzybów
  • 2 kiszone ogórki
  • łyżka miodu
  • sok i skórka z cytryny
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • sól, grubo mielony pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sos: Suszone grzyby zalać wodą, gotować przez 25 minut, odcedzić (wodę zostawić do sosu) i posiekać.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać starte ogórki, grzyby, chwilę podsmażać, zalać wodą z gotowania grzybów, dodać sok z ogórków, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Na koniec zaprawić śmietaną.
  • Rybę zemleć w maszynce do mięsa.
  • Surowy wędzony boczek pokroić w drobną kostkę, dorzucić do ryby.
  • Dodać też posiekaną natkę pietruszki, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, jajko, ugotowaną kaszę jęczmienną, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Z dobrze wyrobionej masy zwilżonymi w oleju rękoma uformować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  • Gotować je w osolonym wrzątku przez 10 minut.
  • Podawać w sosie. Na talerze wyłożyć sos z grzybów i ogórka, na to odcedzone, gorące klopsiki, doprawić sokiem i startą skórką z cytryny.
  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby