Pikantny tatar ze śledzi

Pikantny tatar ze śledzi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepszy pikantny tatar ze śledzi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tatar ze śledzia, czyli błyskawiczna przekąską, którą można zrobić w 20 minut, tym razem w wydaniu pikantnym. Pamiętaj tylko, że jeśli używasz filetów solonych musisz pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy je wymoczyć w wodzie lub w mleku, czasem przez godzinę, a czasem i dłużej, w zależności od stopnia zasolenia.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych w oleju lub solonych

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 jajka na twardo

  • 2 ogórki kiszone

  • cebula

  • mała papryczka chili

  • łyżeczka musztardy

  • kilka gałązek pietruszki

  • pieprz

  • 2 cykorie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie, jajka, ogórki, cebulę, papryczkę i pietruszkę bardzo drobno posiekać. Dodać musztardę i oliwę, wymieszać i dodać pieprz do smaku.

  • Tatar schładzać w lodówce około 2 godzin i podawać na liściach cykorii, udekorowany listkami pietruszki.

  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby

Ocena: 4