Ośmiorniczki baby w białym winie

Ośmiorniczki baby w białym winie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przysmakiem na stołach coraz częściej są ośmiornice. Świetnie nadają się na wystawną kolację. Mięso ośmiornic baby jest sprężyste, o morskim zapachu.

Składniki

  • 1 kg ośmiorniczek baby

  • 4 ząbki czosnku przekrojone na pół

  • 3 łyżki oliwy

  • 200 ml białego wina

  • kilka gałązek świeżego lub pół łyżeczki suszonego tymianku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, wyjąć po chwili. Na oliwę wrzucić ośmiorniczki, smażyć chwilę, wlać połowę wina.

  • Smażyć, aż wino odparuje, dodać zioła i pozostałe wino, przyprawić solą i pieprzem.

  • Dusić pod przykryciem do miękkości 40 minut (jeśli płyn wyparuje, dodać jeszcze trochę wina).

Przepis pochodzi z książki "Kolacje", w której znajdziesz wiele informacji na temat zasad komponowania ostatniego posiłku oraz blisko 100 inspirujących przepisów. Kupisz ją na stronie sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.

Ocena: 0