Jabłka faszerowane śledziami

2021-03-29
Jabłka nadziewane śledziami
Autor: Shutterstock Jabłka nadziewane śledziami
łatwy
60 min
4

Jabłka faszerowane śledziami to danie dobre na każdą okazję. Robi się je szybko, ładne wyglądają i super smakują – smacznego!

SKŁADNIKI

  • 6 niewielkich, kwaskowatych (tzw. winnych) jabłek
  • 4 płaty solonych śledzi
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • cebula (lub 2 małe)
  • niepełna szklanka mleka
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka soku z cytryny
  • po 1/2 łyżeczki do kawy cukru, pieprzu i mielonego cynamonu
  • kilka liści sałaty
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie dobrze je osuszyć i bardzo drobno posiekać.
  • Ziemniaki i marchewkę ugotować i razem z cebulą również drobno posiekać.
  • Jabłka dokładnie umyć i odciąć z nich czubki. Następnie ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, jak najmniej uszkadzając owoce.
  • Odcięte kawałki jabłek drobno posiekać.
  • Wnętrze wydrążonych jabłek skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru.
  • Wymieszać posiekane śledzie z posiekanymi jabłkami, ziemniakami, marchewką i cebulą, dodać majonez i doprawić pieprzem, cukrem i cynamonem.
  • Przed nadzianiem jabłek farsz trzeba nieco schłodzić.
  • Nadziane jabłka układać na liściach sałaty i posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby