Jabłka faszerowane śledziami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jabłka faszerowane śledziami to danie dobre na każdą okazję. Robi się je szybko, ładne wyglądają i super smakują – smacznego!
SKŁADNIKI
- 6 niewielkich, kwaskowatych (tzw. winnych) jabłek
- 4 płaty solonych śledzi
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- cebula (lub 2 małe)
- niepełna szklanka mleka
- 4 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki do kawy cukru, pieprzu i mielonego cynamonu
- kilka liści sałaty
- 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie dobrze je osuszyć i bardzo drobno posiekać.
- Ziemniaki i marchewkę ugotować i razem z cebulą również drobno posiekać.
- Jabłka dokładnie umyć i odciąć z nich czubki. Następnie ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, jak najmniej uszkadzając owoce.
- Odcięte kawałki jabłek drobno posiekać.
- Wnętrze wydrążonych jabłek skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru.
- Wymieszać posiekane śledzie z posiekanymi jabłkami, ziemniakami, marchewką i cebulą, dodać majonez i doprawić pieprzem, cukrem i cynamonem.
- Przed nadzianiem jabłek farsz trzeba nieco schłodzić.
- Nadziane jabłka układać na liściach sałaty i posypać koperkiem lub szczypiorkiem.
- Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby