Filety rybne zapiekane we włoskim sosie

2021-03-29
Filety rybne zapiekane we włoskim sosie
Autor: Shutterstock Filety rybne zapiekane we włoskim sosie - świetna propozycja na codzienny obiad
łatwy
70 min
4

Przyrządzanie ryb w piekarniku to świetny sposób na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. By mięso nie było suche, warto je zamarynować lub piec w folii czy papilotach. Polecamy filety rybne we włoskim warzywnym sosie.  

SKŁADNIKI

  • 6 kostek mrożonych filetów z morskich ryb, rozmrożonych
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 50 g oliwek bez pestek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czerwone papryki
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety posypać przyprawą do ryb.
  • Dwie papryki upiec w piekarniku (w 200°C około 30 minut) – do zbrązowienia skórki. Gorące zawinąć w folię aluminiową, po ostygnięciu zdjąćskórkę, a następnie je zblendować.
  • Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, trzecią paprykę pokroić w kostkę.
  • Na oliwie zeszklić cebule i czosnek, dodać paprykę, smażyć przez 10 minut, podlać bulionem i dusić przez 10 minut.
  • Do duszonych warzyw dodać oliwki pokrojone w plasterki i pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Odparować, aż sos zgęstnieje, dodać zblendowane papryki. Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć filety i polać przygotowanym sosem. Zapiekać przez około 30 minut.
  • Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby