Aromatyczne curry z paluszków krabowych

Aromatyczne curry z paluszków krabowych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Curry z paluszków krabowych to danie wywodzące się z azjatyckiej ulicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne w smaku paluszki krabowe skąpane w intensywnym i pikantnym sosie, w którym wszystkie smaki włączy w harmonijną całość łagodzące mleko kokosowe. Eksplozja smaków w indyjskim stylu - curry z paluszków krabowych.

Składniki

  • 2 opakowania mrożonych paluszków krabowych

  • 1/4 szklanki oleju

  • 1 cebula

  • 2 papryczki chili

  • kilka liści curry

  • kawałek korzenia imbiru

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • szczypta kurkumy

  • puszka mleka kokosowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek i imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę, papryczki oczyść z pestek i również posiekaj.

  • Cebulę zeszklij na oleju, następnie dodaj curry, czosnek, imbir i chili, p pięciu minutach gotowania wlej szklankę wody.

  • Cały czas mieszając zagotuj sos i pozostaw na małym ogniu 8 minut. Po tym czasie przypraw sos kurkumą i dodaj paluszki krabowe.

  • Gotuj 10 minut, po czym dodaj mleko kokosowe. Na koniec przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0