Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym: pyszna i rozgrzewająca

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Autor: photos.com Zupa tajska stanowi oryginalną, bardzo aromatyczną wersję rosołu z kurczaka
łatwy
40 min
4

Bardzo rozgrzewająca słodko-ostra tajska zupa to azjatycka wersja rosołu drobiowego. Można podawać ją z makaronem ryżowym. Proponujemy wersję z trawą cytrynową i grzybami mun. Sprawdź, jak zrobić zupę tajską z kurczakiem  i mlekiem kokosowym.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szalotki
  • 1 cm imbiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 1 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • 4 suszone grzyby mun
  • 1/2 łyżeczki czerwonej pasty chili
  • łyżka sosu rybnego
  • limonka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka posiekanej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso ugotuj do miękkości w 1 i 1/2 l wody (zdejmuj pianę), pokrój na małe kawałki, włóż do wywaru.
  • Dodaj podsmażoną na oleju, drobno pokrojone: szalotkę, imbir, chili i czosnek.
  • Dodaj kawałki trawy cytrynowej i połówkę limonki, zagotuj.
  • Wyjmij trawę cytrynową i limonkę. Dodaj mleko kokosowe, sos rybny, pastę chili, namoczone i pokrojone grzyby mun, sok z 1/2 limonki.
  • Gotuj 4-5 minut na małym ogniu. Posyp kolendrą.
miesięcznik Zdrowie