Wietnamski rosół wołowy: sprawdzony przepis

Wietnamski rosół wołowy: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

W wietnamskim rosole wołowym dużą rolę odgrywają orientalne przyprawy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W kuchni azjatyckiej wykorzystuje się bardzo wiele składników i jeszcze większą ilość najróżniejszych przypraw. Dowodem na to jest wietnamski rosół. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy wynagradza trudne oczekiwanie! Podajemy przepis na wietnamski rosół wołowy.

Składniki

  • 1 kg kości wołowych, 35 dkg pieczeni wołowej, 15 dkg surowej wołowiny (najlepiej polędwicy lub z pierwszej krzyżowej; jeżeli nie lubimy surowej wołowiny, można ją zastąpić 15 dkg pieczonej bądź grillowanej piersi kurczaka)

  • 1 średnia cebula pokrojona w piórka

  • 3 drobno posiekane szalotki

  • 5 cm korzenia imbiru cienko pokrojonego

  • 40 dkg makaronu ryżowego (szersze wstążki)

  • 8 ziaren kolendry

  • 8 ziaren czarnego pieprzu

  • 5 goździków

  • kawałek kory cynamonu

  • 2 łyżki sosu rybnego

  • sos sojowy

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kości wołowe i pieczoną wołowinę zalewamy 3 l zimnej wody z dodatkiem soli. Gotujemy ten zestaw na małym ogniu ok. 4 godzin (pamiętamy o ściąganiu szumowin, których z powodu kości będzie sporo).

  • Następnie dodajemy kolendrę, goździki, cynamon, imbir, pieprz oraz sos rybny i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Na koniec przyprawiamy sosem sojowym i ewentualnie solą (ale ostrożnie, bo sosy rybny i sojowy są bardzo słone).

  • Bulion trzeba przecedzić. Mięso z rosołu kroimy w cienkie paseczki. Nakładamy do talerzy (najlepiej do miseczek) po porcji ugotowanego makaronu, na nim układamy mięso gotowane i paski surowej wołowiny (lub pieczonego kurczaka) i zalewamy gorącym rosołem, posypujemy piórkami cebuli i szalotką.

  • Do rosołu wietnamskiego podaje się również dodatki, które ustawia się na stole na talerzu, układając je partiami. Są to: posiekana papryczka chili, kiełki soi lub fasoli, limonka w cząstkach, posiekane listki bazylii oraz kolendry. Można też podać sosy chili i sojowy.

Ocena: 0