Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to interesująca odmiana tradycyjnego dania

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to tradycyjne danie kuchni bawarskiej.  

Składniki

  • 800-1000 g wołowiny z kością

  • 2 cebule

  • 4-6 marchewek

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera bulwiastego

  • kawałek kapusty białej lub włoskiej

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 2-4 goździki

  • sól

  • na kluski:

  • 200 g kaszy manny

  • 250 ml mleka

  • 3 jajka

  • 1 czubata łyżka masła

  • 200 g mąki

  • sól

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule podpiec na ogniu lub w piekarniku. 

  • Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube kawałki.

  • Mięso zalać zimną woda w ilości około 2,5 l. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny, ale nie jest to konieczne. Szumowiny to frakcje białek krwi, które ścinają się pod wpływem ciepła. Nie jest to brud. 

  • Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu 3 godziny. 

  • Rosół przed podaniem przecedzić. 

  • Przygotować kluski: kaszę manną zalać gorącym mlekiem, zamieszać i odstawić na 30 minut. 

  • Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

  • Żółtka utrzeć z masłem, dodać mąkę, kaszę, dobrze wymieszać, wreszcie dodać kaszę manną, ponownie zamieszać, a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać w ciasto. 

  • Bokiem łyżki nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać tak uformowane kluski na wrzątek. Gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną. 

  • Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nałożyć do talerzy i zalać rosołem wołowym.

  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Ocena: 4,5