Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny

2021-10-30
Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny
Autor: Shutterstock Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to interesująca odmiana tradycyjnego dania
średni
60 min
4

Rosół wołowy z kluskami z kaszy manny to tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Wyrazisty, esencjonalny rosół na wołowinie świetnie komponuje się delikatnymi kluskami grysikowymi i porcją siekanej świeżej natki pietruszki. Koniecznie wypróbujcie, bo smakuje wybornie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule podpiec na ogniu lub w piekarniku. 
  • Pozostałe warzywa obrać i pokroić na grube kawałki.
  • Mięso zalać zimną woda w ilości około 2,5 l. Zagotować, ewentualnie usunąć szumowiny, ale nie jest to konieczne. Szumowiny to frakcje białek krwi, które ścinają się pod wpływem ciepła. Nie jest to brud. 
  • Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu 3 godziny. Rosół przed podaniem przecedzić. 
  • Przygotować kluski: kaszę manną zalać gorącym mlekiem, zamieszać i odstawić na 30 minut. 
  • Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  • Żółtka utrzeć z masłem, dodać mąkę, kaszę, dobrze wymieszać, wreszcie dodać kaszę manną, ponownie zamieszać, a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać w ciasto. 
  • Bokiem łyżki nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżki wrzucać tak uformowane kluski na wrzątek. Gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną. 
  • Kluski wyjąć łyżką cedzakową, nałożyć do talerzy i zalać rosołem wołowym. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Galeria: 12 przepisów na pyszny rosół