Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Pikantny bulion drobiowy - idealna ochrona przed przeziębieniem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantny bulion drobiowy to doskonała zupa po aktywnościach na powietrzu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pikantny bulion drobiowy to doskonała zupa na rozgrzewkę - przemarzniętych może uchronić przed przeziębieniem, oczyści nos i zatoki, pomoże szybko się rozgrzać. Smakuje wybornie z niewielkim kluseczkami, może też stanowić bazę do przygotowania sycących zup.

Składniki

  • łapki, szyja, skrzydełka i korpus z kurczaka

  • 20 dag kości cielęcych

  • 2 marchewki

  • 2-3 łodygi selera naciowego

  • 1 spory por

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 spora nieobrana cebula z wbitymi w nią 4-5 goździkami

  • 1 strąk papryki  (może być średnio ostra) pozbawiony gniazda nasiennego

  • przyprawy: listek laurowy, 2-3 gałązki  tymianku, po kilka gałązek natki i koperku, kawałek dokładnie wyszorowanej skórki cytrynowej, małe zielone pepperoni, pół łyżeczki  nasion kminku, sól i pieprz do smaku

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso z kurczaka umyć. Kości cielęce podpiec na rozgrzanej  patelni z grubym dnem - do zrumienienia. Można je też opiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

  • Kawałki kurczaka i  kości  włożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu  ok. 40 minut, szumując w razie potrzeby.

  • Dodać warzywa i przyprawy, gotować do miękkości  warzyw, ale starając się ich nie rozgotować.

  • W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przecedzić przez gęste sitko. Podawać z drobnymi kluseczkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5