Aromatyczny rosół z kaczki: sprawdzony przepis

Aromatyczny rosół z kaczki: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rosół z kaczki ma swoich fanów - choć ma też specyficzny smak, który nie wszystkim odpowiada.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rosół z kaczki rzadziej gości na naszych stołach niż rosoły z kury i wołowe, a szkoda, bo jest  równie smaczny. Taki rosół jest aromatyczny i esencjonalny. Podajemy dokładny przepis na rosół z kaczki.

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kaczki

  • 2 cebule

  • 1 pietruszka

  • ½ selera

  • ½ pora

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól, pieprz

  • przyprawa maggi

Przygotowanie krok po kroku:

  • Najpierw płuczemy części kaczki pod zimną wodą. Następnie wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Po zagotowaniu na powierzchni wody pojawią się szumowiny, które należy zebrać.

  • Warzywa obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Cebulę po obraniu opalamy najpierw nad ogniem bądź podpiekamy na suchej patelni. Następnie warzywa wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z kaczką.

  • Całość dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania możemy dodać do smaku przyprawę maggi. Najlepiej podawać z makaronem albo lanymi kluskami.

Ocena: 2,5