Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na pysznego pstrąga grillowanego w folii z koprem włoskim, cytryną i migdałami. To propozycja dla tych, którzy lubią delikatny smak ryby. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

Składniki

  • NA 2 PORCJE:
  • 2 pstrągi
  • duża cytryna
  • bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
  • 30 g migdałów w płatkach
  • pęczek koperku
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • PONADTO: 2 kawałki folii aluminiowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fenkuł przekrój na pół i wykrój twardą część. Resztę pokrój w cienkie plasterki. Blanszuj je 2 minuty we wrzącej wodzie, po czym odcedź i zahartuj w zimnej wodzie.

  • Cytrynę sparz i pokrój w plastry, a koperek drobno posiekaj.

  • Pstrągi opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż każdego na sporym kawałku folii, natrzyj oliwą, solą oraz pieprzem.

  • Odcedź dobrze fenkuł i włóż po kilka kawałków do wnętrza każdej ryby. Dołóż tam też po dwa plasterki cytryny.

  • Na wierzchu każdej połóż po plasterku pomarańczy, posyp obficie koperkiem i płatkami migdałowymi. Zawiń dobrze rybę w folię – tworząc spore papiloty. Piecz na gorącym grillu ok. 20 minut, najlepiej przy zamkniętej pokrywie.