Złociste krążki z kalmarów - prosty przepis

Złociste krążki z kalmarów - prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smażone kalmary - cenione owoce morza

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalmary królują na stołach południowej Europy, a często uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Co więcej, bardzo łatwo je przyrządzić. Dowód? Prosty przepis na złociste krążki z kalmarów!

Składniki

  • 50 dag świeżych lub mrożonych kalmarów

  • 1 jajko

  • mleko

  • mąka do panierowania

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Do tej masy włożyć krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące.
  • Wrzucać na bardzo rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony.
  • Odcedzić z nadmiaru tłuszczu i skropić sokiem z cytryny. Smacznego!
Ocena: 2,5